dimecres, 23 de maig del 2012

Miltitudinària manifestació 22 de Maig 2012


Sota el lema l’Educació és el futur, la manifestació celebrada ahir, 22 maig, a Santa Coloma de Gramenet, coincidint amb la vaga general d’Ensenyament, va constituir un èxit rotund.  Convocada per l’Agrupació d’AMPA, amb el suport de nombrosos col·lectius, com ara l’Assemblea de la Comunitat Educativa (ACE), el Casal del Mestre, Gramenet en Moviment, l’Associació de Joves del Besòs i la Mesa Cívica pels Drets Socials, entre molts altres, la manifestació va congregar més d’un miler persones que vam deixar una estela groga des de la plaça de la Vila fins a la plaça del Rellotge.

La ciutadania colomenca vam sortir al carrer per demostrar el nostre enuig davant el procés de retallades en l’ensenyament i per deixar clar que exigim una educació pública de qualitat.  Amb samarretes grogues, lemes del tipus “Prou retallades” o “Els nens són els que han de jugar, no nosaltres amb el seu futur, i corejant les clàssiques del moviment —oeee oeee oeeee oaaaa a l’Artur Mas li volem preguntar que quants diner s’embutxacarà per retallar l’educació i la sanitat—, la marxa es va desenvolupar en un ambient totalment reivindicatiu.

Famílies senceres, mestres, estudiants universitaris i tot el col·lectiu que conformem la comunitat educativa vam demostrar que no estem disposats a permetre que amb l’excusa de la crisi econòmica es trepitgi un dret tan bàsic com és l’educació, que constitueix el futur de la societat. La manifestació va concloure a la Plaça del Rellotge, on se’n va llegir el següent manifest.

MANIFEST –  MANIFESTACIÓ 22M

Amb l’excusa de la crisi econòmica, l’educació pública està patint un procés constant de retallades que impedeixen que els centres educatius puguin funcionar amb el nivell de qualitat exigible. L’eliminació de la sisena hora, l’augment de la ràtio en un 20% i la reducció dràstica de tècnics d’educació especial, de substituts i de l’assignació pressupostària per al funcionament dels col·legis, entre moltes altres mesures, deixen l’escola pública en greu situació de perill.

L’escola pública constitueix el model més just perquè és oberta, universal, diversa i integradora, perquè reflecteix la composició demogràfica del territori  i contribueix a disminuir les diferències socials.  Però l’èxit d’aquest model només és possible amb unes adequades inversions econòmiques, amb un equip docent ampli, qualificat i especialitzat; amb temps necessari per coordinar i planificar el programa pedagògic, i amb espais suficients per dur a terme totes les activitats programades.

Les escoles són llocs d’aprenentatge; no pàrkings de nens. Amb totes les retallades aprovades fins ara, i les que continuarem suportant, és impossible que els nens i nenes estiguin ben atesos, és impossible donar resposta a les diferències, a les necessitats de cadascun, i és impossible garantir bons nivells d’aprenentatge. Amb aquest procés de desmantellament de l’escola pública estem eliminant les possibilitats de futur dels nostres fills i filles.

Nosaltres, les joves, les estudiants, també estem preocupades. Les retallades ens afecten a totes. A nivell de primària i secundària, la massificació a les aules es comença a fer insuportable, la manca de professors fa que les estudiants amb més dificultats es vegin endarrerides en el seu aprenentatge. Són molts els professors que es queixen de la baixada del seu sou i això afecta a la seva motivació a l’hora d’impartir classes. A nivell d’universitat, es fa cada cop més visible la intenció de privatitzar-la. L’augment de fins un 66% de les taxes fa que moltes de nosaltres no ens la puguem costejar. 
Més que mai demanem una universitat pública i de qualitat. I alhora, reclamem un sistema d’educació efectiu, feta per i per a les estudiants. Totes juntes ho aconseguirem!   

També Les famílies de Santa Coloma de Gramenet ens hem d’unir per aconseguir-ho. No podem romandre indiferents i resignades. Ens toca lluitar pels nostres fills i filles, per garantir les seves oportunitats de futur. Ens veiem en l’obligació de defensar l’escola pública perquè estem convençudes que és la millor opció. Per això, hem d’adoptar una actitud activa d’oposició ferma i contundent per frenar aquest procés de retallades.

Hem de dir: 
        NO A LES RETALLADES, SÍ A L’ENSENYAMENT PÚBLIC DE QUALITAT

Agraïments pel 22M


Ara que ha passat  la manifestació del 22M i estem una mica més tranquils, voldria fer els agraïments que aquesta tarda no he pogut fer a la plaça del Rellotge, més que res per l'emoció i els nervis.

Des de l'Agrupació d'AMPAs de Santa Coloma de Gramenet portem un temps parlant de fer un Dimarts Groc a nivell de tota la ciutat i el dia que es va decidir fer fou el 22M. Que a la llarga ha coincidit amb la Vaga General d'Ensenyament convocada a tot el país. De manera que els primers agraïments per la feina que fan les AMPAs de l'Agrupació, no només per idear i montar aquesta manifestació, sinó per la feina que es fa al llarg de l'any. Orgullosa d'estar en aquesta Agrupació!!!

Un cop es decideix fer una manifestació el 22M, l'Agrupació d'AMPAs i Gramenet en Moviment es posen a treballar en organitzar-la, fent la difusió, mantenint contacte amb entitats i persones de la ciutat per col.laborar... Així que gràcies a tota la feina feta per Gramenet en Moviment!!!

Però per molt que s'organitzi, sinó demanem i rebem ajuda, no hauria sortit tot tan bé! Hem treballat amb el Casal del Mestre, amb l'ACE, amb l'Assemblea de Joves de Gramenet, amb l'Assemblea de Zona, amb l'Assemblea d'Indignats, amb l'Aitor. De les nostres reunions i converses ha sortit una gran manifestació. Moltes gràcies a totes i tots!!! 

La feina de difusió amb el repartiment d'octavetes, penjada de cartells, pancartes per la ciutat l'han portat a terme les AMPAs, persones  individuals, la Mesa Cívica. Ha estat una feina decissiva per donar a conèixer aquesta manifestació a tota la ciutat. Gràcies!!!

No oblidem les adhesions que em rebut al Manifest penjat a la web:

  - AGRUPACIÓ D'AMPAs DE STA. COLOMA DE GRAMENET
  - ACE
  - CASAL DEL MESTRE
  - ASSEMBLEA DE JOVES DE GRAMENET 
  - ASSEMBLEA DE ZONA (USTEC, CCOO, UGT, CGT)
  - MESA CÌVICA ( FAVGRAM, COORDINADORA DE DONES, COORDINADORA    D'AVIS, COORDINADORA DE FIBROMIALGIA I FATIGA CRONICA, ASED, FAPAES, CASAL DE CUBA, APMA, CCOO, UGT, ERG, EUiA, IC-V, PCPC,PSC)
  - GRAMENET EN MOVIMENT
  - AMPA RIERA ALTA
  - ASSOCIACIÓ CULTURAL POPULAR ARAMATEIX
  - GENT DE GRAMENET
  - COS CORDINADORA OBRERA SINDICAL
  - LOKAL SOCIAL KRIDA
  - MAULETS
  - AMICS DE DIABUGU BATAPA
  - ASSOCIACIO PIATSAW 
  - AMPA SERRA MARINA  
  - ATENEU POPULAR JULIA ROMERA 
  - ESCOLA ROSSELLÓ PÒRCELL 
  - ASSEMBLEA D'INDIGNATS DE GRAMENET 

Gràcies i gràcies pel vostre suport!!!

Gràcies a la Cristina per fer el manifest que s'ha llegit al final de la manifestació, amb una aportació de l'Assemblea de Joves de Gramenet. Dels millors manifests sobre les retallades que haurà mai!  I a les persones que generosament l'heu llegit: Gràcies!!!

I sobretot gràcies a les famílies, a les nenes i nens que ens heu acompanyat i a qui anava dedicada aquesta manifestació!! De les nostres filles i fills treiem la força per lluitar!!!

Hem de continuar lluitant perquè l'Educació és el Nostre Futur i no ens el poden retallar!!

dilluns, 14 de maig del 2012

ASSEMBLEA OBERTA

El passat dijous 10 de maig, les escoles Mercè Rodoreda, Salvat Papasseit i Rosselló Pòrcel van celebrar una assemblea oberta a tota la Comunitat Educativa de la ciutat. Van assitir mestres dels tres centres, personal administratiu, famílies i AMPAs dels 3 centres i de l'escola Riera Alta i Les Palmeres.

El motiu era informar a les famílies de la situació d'incertesa en la que es troba l'educació pública, de les accions que s'estan fent des dels diferents centres i de les properes mobilitzacions que tindran lloc a la ciutat.

Va assistir un nombre important de famílies i ens va agradar molt escoltar les seves opinions, els seus dubtes, pors i propostes.

Convidem des d'aquí a tots els centres que obrin les seves portes a les famílies i la ciutadania i els escoltin perquè TOTS I TOTES formem la Comunitat Educativa.

Us deixem unes imatges i el poema amb el que va concloure l'assemblea.






dijous, 10 de maig del 2012

BENEFICIOS DE LA JORNADA CONTINUADA

El horario continuado o jornada única mejora el rendimiento escolar y la convivencia familiar, y es independiente a que los padres trabajemos o no.

Se propone debatir el establecimiento del horario continuado para el C.P. Alhambra de 9 a 14 horas, en lugar del horario partido que conlleva un cese de actividades académicas de dos horas para poder llegar a la hora y media última de clase (9 a12,30 y 14.30 a16 horas). En el horario continuado la duración del tiempo del comedor, para aquellos que lo requieran, sería el mismo de dos horas, en este caso de 14-16 horas. De modo que el horario del colegio para los padres que no pueden recoger a sus hijos antes de las 16 horas seguiría siendo exactamente el mismo. Es decir que el debate es independiente a que los padres trabajemos o no.

Según estudios realizados en centros escolares con jornada única (algunos llevan 11 años con horario continuado) se muestra que existen muchas ventajas con este horario frente a la jornada partida: Mejora del rendimiento escolar; evita recreos en el patio excesivamente largos y en un entorno de niños pequeños junto a niños mayores, sin suficiente vigilancia, evitando graves sucesos como han ocurrido últimamente en este centro; los talleres y clases extraescolares son accesibles a todos los niños al impartirse de forma gratuita; reparto del tiempo de la jornada de forma racional; permite la convivencia familiar; evita el estrés... Estas y otras ventajas son desarrolladas a continuación.

1. Criterios Psicopedagógicos:
- El rendimiento intelectual es mayor durante la jornada de mañana que en las horas posteriores a la comida por razones fisiológicas obvias que influyen en el nivel de concentración. En las primeras horas del día el aumento del azúcar en la sangre y del calor corporal favorecen la concentración y estimulan la capacidad de deducción. Después de comer los carbohidratos de los alimentos ejercen un efecto calmante sobre el cerebro, haciendo que el nivel de atención disminuya. (Leer el artículo “Buenos hábitos” de la psicóloga infantil C. Feenstra al final de este estudio).

dimecres, 9 de maig del 2012

Bressols dijos 10 a plaça Sant Jaume


Primer dia de vaga 0-3



 El Comitè de vaga, i després de fer una valoració compartida amb la resta de membres assistents a l’assemblea del Col·lectiu de Mestres de les Escoles Bressol i Serveis Complementaris de l’Ajuntament de Barcelona, aquesta tarda, volem fer pública la nostra valoració del primer dia de vaga.
Avui a la ciutat de Barcelona, 31 escoles i 3 espais familiars, i 218 professionals, han aturat el seu servei per seguir denunciant i rebutjant les mesures que vol imposar el nou govern municipal per el curs vinent, després de mesos de realitzar d’altres accions sense resposta per part de l’Institut Municipal d’Educació. 
Una xifra que és susceptible de modificar-se durant aquests dos dies, ja que moltes professionals estan manifestant la seva intenció d’afegir-se a la convocatòria de vaga. 
Però avui, a la ciutat de Barcelona no només les Escoles Bressol han manifestat el seu rebuig, sinó que moltes famílies han donat recolzament a aquesta vaga i a aquest camí que es va iniciar el mes de setembre. Famílies que han manifestat la seva intenció, a diferents escoles, de fer arribar de nou a l’Ajuntament aquest suport i la seva adhesió a la vaga. Aquest fet no pot més que fer-nos sentir satisfets de la feina feta fins ara per tot el Col·lectiu. 
Amb aquesta jornada de vaga hem assolit un dels objectius que des del Col·lectiu, i com a comitè hem mantingut: fer visible l’escola bressol. Avui molts mitjans de comunicació han parlat de l’escola bressol, i de les tres mesures que l’Ajuntament de Barcelona vol dur a terme. Hem fet sentir la nostra veu d’una manera més àmplia. I això només ha estat el primer dia!

Assemblea oberta al Rosselló Pòrcell

Companys, companyes,

Us informem que el proper dijous 10 de maig, a les 17 hores, mestres i famílies de les escoles Mercè Rodoreda, Salvat Papasseit i Rosselló Pòrcel han convocat una assemblea amb el següent ordre del dia:

- Com afectaran les retallades a la situació actual de l'escola pública.

 

- Informació de les accions que ja s'estan fent i de properes convocatòries.

 

-- 11 de maig              Classes al carrer

-- 12 de maig              Manifestació social 12M-15M

-- 13 de maig              Diada de l'Ensenyament reivindicativa

-- 22 de maig              Vaga General d'Educació i manifestació

 

- Reflexió sobre accions conjuntes

 

- Propostes


Pot acudir tota persona interessada en rebre informació, aportar idees i col·laborar amb la comunitat educativa de la ciutat, que recordem som tots i totes.


Us hi esperem!!


dimarts, 1 de maig del 2012

ESCOLA RIERA ALTA – AHORA QUE VAMOS DESPACIO..

Ara que anem a poc poc... a l'escola Riera Alta hem pensat que podem repasar les promeses incomplertes des que es va crear aquesta escola allà per l'any 2009! Poseu- li la música que volgueu!

Una: al setembre de 2009 l'escola estarà construïda (al setembre de 2009 no estaven ni expropiats els terrenys necessaris per fer l'obra)

Dues: les obres no estaran al setembre de 2009, i durant un o dos mesos estareu en un lloc provisional, en una tercera planta d'un edifici annex a l'escola Serra de Marina (no és cert perquè vam estar tot el curs 2009-2010, no només uns mesos)

Tres: tindreu tot el necessari per desenvolupar el curs amb normalitat (només tenien una tarda a la setmana permís per sortir al pati i aquell curs va ploure gairebé totes les tardes que els tocava; un dia a la setmana per fer psico; no hi havia espai per fer extraescolars; havien d'anar al menjador de l'escola Serra de Marina; quan havia desdoblament de grups havien de treballar al replà de l'escala; les nenes i nens havien de pujar tres plantes per arribar a la classe; l'ascensor anava amb clau i l'ampa va haver de lluitar molt perquè les embarassades i persones grans el poguessin fer servir, fent nosaltres mateixos la feina d'ascensorista...)

Quatre: Al setembre de 2010 l'escola estarà construïda (vam haver de començar l'escola al setembre de 2010 en un lloc provisional, al tercer pis de l'escola Mercè Rodoreda perquè la nostra no estava enllestida)